Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου το φως του ήλιου είναι άπλετο, αποτελούν πηγή οικονομίας σε κάθε νοικοκυριό. Επομένως, η συντήρησή του είναι απαραίτητη.
Αναλυτικότερα, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας χρειάζεται συντήρηση σίγουρα κάθε 2-3 χρόνια και συγκεκριμένα αλλαγή του ανοδίου, ώστε να μην τρυπήσει το καζάνι όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πρέπει να προβαίνετε σε serviceτου ηλιακού σας θερμοσίφωνα είναι να απομακρυνθούν τα άλατα από το εσωτερικό του μπόιλερ, τα οποία εμποδίζουν την απόδοση και την λειτουργία του.
Παράλληλα, αν επιθυμούμε να διατηρήσουμε στο μέγιστο την απόδοση και την αντοχή τους στον χρόνο, καλό είναι να να συμπληρώνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το αντιψυκτικό που κυκλοφορεί μέσα στο κλειστό κύκλωμα. Αυτή η ενέργεια πραγματοποιείται συνήθως μια φορά τον χρόνο και με την πάροδο του καλοκαιριού, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας όπου έχει ως αποτέλεσμα τα υγρά να εξατμίζονται. Αν δεν συμπληρώνουμε με αντιψυκτικό, τότε ακόμα και με ημέρες όπου υπάρχει ηλιοφάνεια, θα υπάρχει μειωμένη απόδοση.
Τέλος, πρέπει να πραγματοποιείται έλεγχος και στη μόνωση των σωληνώσεων. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν και οι ειδήμονες, οι σωληνώσεις έχουν την τάση να φθείρονται με το πέρασμα του χρόνου με κίνδυνο να σπάσουν με την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας, όπως για παράδειγμα σε έναν παγετό.
Ωστόσο, υπάρχουν και ενέργειες όπου μπορεί και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης να κάνει από μόνος του για να προστατέψει τον ηλιακό θερμοσίφωνα:
• Πλύσιμο των καθρεφτών για καλύτερη απόδοση
• Το χειμώνα πρέπει να αδειάζεται το νερό από τους συλλέκτες, ώστε να μην παγώσουν και σπάσουν
• Ανάλογα το καλοκαίρι πρέπει να σκεπάζουμε τους συλλέκτες για να μην δημιουργηθούν υψηλές θερμοκρασίες καθώς και πιέσεις και επηρεαστεί η αντοχή των υλικών
Σε κάθε περίπτωση σας συμβουλεύουμε για μεγαλύτερη οικονομία και περισσότερη απόδοση, να ελέγχετε τους ηλιακούς σας θερμοσίφωνες και να κάνετε συντήρηση που θα αποτρέψει μεγάλες ζημιές.